En tur på hesteryg i Mols

20.december 2021Mette har været en tur i det østjyske for at besøge Maiken Bo Würtz Lilliendal, som driver Mols Farm. Skriveriet har været udgivet på det tidligere Fifla.dk.


Mols Farm tilbyder turridning og langture på islandske heste for alle

Foto: Mols Farm / Privat


Nede af den smukke allé af birketræer står fem islandske heste klar ved striglebommene foran den hvide staldlænge, opsadlede og opmærksomme. Inden længe skal de ud på ridetur i Mols bjerge, for selv om vinden rusker, og vinteren er i gang, er der stadig gang i den hos Mols Farm. I januar er der allerede booket flere ture i det flotte terræn.


Gården ”Bag” Mols Farm hedder Rødkærgård, men det var lidt for svært for tyske turister at udtale så for at, der ikke skulle gå ”rødgrød med fløde i” den for de udenlandske kunder, kaldes stedet for Mols Farm.I 2018 kastede Maiken og hendes familie sig ud i nye udfordringer efter de var flyttet til Mols. Turridningsstedet Vinkærgård i området var lukket, og Maiken øjnede en mulighed for et behov for ridning i naturen. Derfor tog hun springet og skabte Mols Farm Turridning, og det har hun ikke fortrudt, selv om hun skal arbejde allermest, når alle andre har ferie.

Foto: Mols Farm / Privat


Hos Mols Farm er der også rideundervisning af begyndere og let øvede to gange i ugen. Maiken vil nemlig rigtig gerne være med til at give begyndere den rette tilgang til heste. Derfor er hun i gang med at uddanne sig under Dansk Islandsheste forening og er netop blevet færdig med aspirantdelen og vil fortsætte til B-instruktør. Maiken begrunder dette med, at det er for at give en ekstra dimension på det hele og kunne tilbyde lidt mere end de fleste andre turridningssteder. Hos hende er det vigtigt, at hestene behandles ordentlig. Derfor tilbyder hun også kun et begrænset antal begynderture, da det slider mere på hestene, end når de rides med øvede ryttere. En tur for begyndere varer også kun en time, hvor ture med øvede kan vare længere.Maiken nyder at give andre gode oplevelser med hestene i naturen og vil gerne krydre oplevelserne lidt ekstra med fortællinger fra området og viden om naturen. Hun fortæller, at der er stor forskel på de ryttere, der kommer. Nogle vil ud at ride for at se den skønne natur, mens andre mere kommer for at få noget underholdning.

Foto: Mols Farm / Privat


En af de ture som er mest eftertragtet, er den specialtilrettelagte Yoga-ride-weekend, som man skal være hurtigt for at få plads på. På turen er der plads til 6-8 deltagere, som ankommer fredag eftermiddag. Heste fordeles, og alt bagage køres ud til overnatningsstedet. Der rides i 2-3 timer i den ”hemmelige del” af Mols Bjerge, som Maiken beskriver som private skove og ikke Naturstyrelsens del. Her er der ikke så mange, der har været før. Det er et helt særligt og udfordrende terræn, hvor man rider op og ned og med udsigt til de flotteste steder. Forbi fantastiske udsigtspunkter, hvor man kan klare hjernen og mærke naturens ro. Kalø Slotsruin, Kalø Vig, Aarhus Bugt og Ebeltoft Vig er nogle af de skønne kig man får undervejs på rideturen. En lækker madpakke nydes i den smukke natur, inden mulerne sættes mod Tranekær Bed & Breakfast. Et smukt træhus bygget af lærk fra skoven og omkranset af træer, så man tror man er langt ude og væk fra alting. Her hygges i løbet af aftenen med dejlig mad, vildmarksbad og overnatning i de sødeste værelser.


Lørdag morgen starter med yoga. Det er Maikens søster fra Lilliendal Yoga, der står for den del, og yoga og ridning er noget der tiltrækker ryttere. Maiken mener, det er fordi ryttere gerne vil holde sig i god form, og at yoga supplerer ridningen med smidighed og afbalancering og afhjælper den spænding, som vi ryttere ofte kan påvirke hesten med.Efter yoga og morgenmad sadles hestene igen, og der rides afsted på nye eventyr. Til alles overraskelse opdages det, at man faktisk ikke er så langt fra alting, som man troede. I lækkert terræn fortsætter denne skønne weekend og først søndag eftermiddag er rytterne tilbage på Rødkærgård for at sige tak for denne gang. Der er ikke noget at sige til, at sådan en tur hurtigt bliver udsolgt.

Foto: Mols Farm / Privat


Maikens drømme for fremtiden er at lave formidlende rideture med fokus på Mols Bjerge og give den gode, nære oplevelse med få ryttere på turene. Hun drømmer også om at kunne blive selvforsynende med gode rideheste, da hun netop har købt avlshingsten Óðinn frá Ásmúla. Óðinn er en 4-gænger hingst kåret i første klasse. Maiken fortæller om ham, at selv om han er en ældre herre, tager han nemt de stejle stigninger i området med fuld fart og er en helt fantastisk hest at ride.


Fifla.dk er ikke i tvivl om, at der er gang i den hos Maiken, og man føler sig velkommen straks man møder Maiken. I hendes stemme kan man høre varmen og glæden ved det, hun laver. Hun brænder for sit sted og for sine heste, som behandles med respekt og kærlighed.