Har du hørt det før? -Du må ikke vise den, at du er bange

29.marts 2022Allerede når vi starter på rideskole, får vi at vide, at vi ikke må vise hesten, hvis vi er bange. Når vi på rideturen nærmer os stakken med indpakkede wrapballer, hvor plastikken flagrer lige ud mod ridevejen. Uden vi ved af det begynder vores hjerte at banke hurtigere, og vi trækker vejret anderledes, end vi plejer.


Hesten begynder at korte sine skridt og trippe mod trav samtidig med den kigger sig tilbage, og i det næste vender den rundt på bagbenene. Men hvordan er det egentlig lige hesten kan vide, hvis vi er bange? Der er faktisk videnskab bag.


https://jumpernation.com/ skriver i en artikel om Linda Keeling’s, PhD, undersøgelse "Investigating Horse-Human Interactions: The Effect Of A Nervous Human," hvor hun testede forholdet mellem menneskets og hestens hjertefrekvens med frygt som indikator.

I artiklen fortæller de om undersøgelsen, som havde tyve deltagere til at gå med en hest fra et punkt til et andet. I alt fire gange. Den sidste gang hest og rytter gik turen, fik rytteren at vide, at der ville være en paraply som ville åbne sig. Det skete dog aldrig, men forsøget viste, at fordi rytteren troede en paraply ville åbne sig, steg vedkommendes puls, hvilket ”smittede” hesten, så dens puls også steg.


Hesten er et flok- og flugtdyr og dens sikreste måde for at overleve er at flygte. Det har gjort hesten rigtig god til at opfange farer i omgivelserne samt signaler fra dens artsfæller. Denne adfærd er nedarvet gennem årtusinder, og dermed er hesten også meget opmærksom på, hvordan vi har det. Så hvis den mærker vores puls tiltager i styrke, vil den forvente, at der er fare på færre. Hesten kan på ganske kort afstand høre vores hjerteslag og er derfor meget opmærksom på vores mentale tilstand.


Rytterens humør og vejrtrækning er derfor et stærkt redskab i forbindelse med omgang og ridning med hesten. Det er heldigvis rigtig mange, der kan hjælpe med at vi bliver bedre til at styre både vores humør og vejrtrækning, og det er meget oppe i tiden. Kender du en der er rigtig god til at hjælpe dig med lige netop dette?